Krullen en betoverende stem

Gepubliceerd op 21 november 2020 om 08:00

Tot ruim een jaar terug had ik nog nooit van Bob Ross gehoord. De Amerikaanse schilder (1942-1995) met enorme bos krullen en betoverende stem was nog niet bij mij bekend, maar kennelijk wel al bij miljoenen anderen over de hele wereld die hij met zijn programma "The Joy of Painting" wist te inspireren met zijn schilderkunsten. 

Ogenschijnlijk eenvoudig wist Bob Ross prachtige landschappen te creëren. Met zijn magic white als ondergrond toverde hij prachtige luchten en waterpartijen waarop hij verder ging met o.a. zijn wolken ("wolken zijn vrij, ze drijven door de lucht en hebben de hele dag plezier"), bergen, bomen ("nog een boom, waarom stoppen als we zoveel plezier hebben met bomen") en blokhutten.

Met over het algemeen grote kwasten wist hij in een ommezwaai zijn wolken door de lucht te laten bewegen. Zonder grote wolken, geen kleine wolken. De bomen kwamen net zo gemakkelijk tot leven. Ze mochten nooit alleen staan, want "bomen kunnen eenzaam zijn"

Maar hij deed meer dan alleen laten zien hoe je wolken en bomen kon schilderen. Met zijn betoverende en rustige stem, zijn vriendelijk gezicht en stralende lach wist hij te inspireren. Vooral om je eigen weg te volgen omdat je in jouw eigen schilderwereld alles kunt doen wat je wilt. Door zijn uitspraak "we maken geen fouten, we hebben alleen prettige ongelukjes", nam hij bij velen de angst voor het falen weg. Plezier hebben in schilderen stond bovenaan. 

Ook mij heeft hij geïnspireerd. Los schilderen en plezier hebben. Hier een aantal voorbeelden van wat ik heb gemaakt aan de hand van zijn filmpjes op Youtube en zijn boeken. Museum More te Gorssel laat als eerste museum ter wereld een solotentoonstelling zien van enkele van zijn werken. Door de Corona en restricties was de openingsdatum even uitgesteld. Maar vanaf 19 november is het museum open en kun je het werk van Bob in het echt bewonderen.

Kijk om je heen. Schoonheid zit overal, je moet het alleen zien.

- bob ross -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.