Bruggetje tussen historische foto's en kunst

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 11:26

Een jaar geleden benaderde Bert Kingma mij. Hij was gecharmeerd van mijn schilderijen en vroeg of ik interesse had om samen met hem te exposeren in het dorpshuis van Kollumerpomp. Hij met zijn historische foto's van Kollumerpomp en ik met mijn portretten. Zeker in deze pandemie leek het een goed idee om iets op te zetten voor iedereen om naar uit te kijken en samen te zijn.

Na een eerste oriënterend gesprek zat ik te dubben hoe we de foto's van Bert en de portretten van mij tot één geheel konden maken. Daarnaast zijn de portretten die ik schilder eigenlijk allemaal in opdracht, dus hoe zou dit kunnen passen met de historische foto's van Bert? Ik bedacht toen dat ik een foto van een bekende Pompster zou gaan schilderen. Iemand die zeker door de meeste dorpsgenoten wel herkend zou worden. Het toeval wil dat de vader van Bert zo'n "bekende Pompster" was en dus was het voor mij snel besloten: een schilderij van Murk Kingma.

Kollumerpomp heeft best veel artistieke inwoners. Heel divers ook. Al snel besloten we om niet alleen Bert zijn foto's en mijn portret(ten) te exposeren maar om ook andere kunstenaars uit te nodigen mee te doen. Het portret van Murk zou dan het bruggetje zijn tussen de historische foto's en de kunst. Datum van de tentoonstelling: eind oktober.

Door omstandigheden veranderde mijn leven plotseling en heel drastisch. In juni verhuisde ik weg uit Kollumerpomp. En door diezelfde omstandigheden verdween mijn creativiteit naar de achtergrond. Bert bleef doorgaan met de organisatie, maar ik stapte eruit. Tenslotte woonde ik daar niet meer en moest het een tentoonstelling zijn van, door en voor de inwoners van Kollumerpomp. 

Bert was echter volhardend en zei dat hij toch echt dat portret van mij wilde toevoegen aan de tentoonstelling. Dus stond ik daar voor een leeg canvas en geen creativiteit... Tot ik aan de slag ging. Ik praat meestal tegen de portretten die ik schilder en zo kwam de inspiratie en creativiteit toch een beetje terug. Ik kreeg er weer plezier in en kon Bert geruststellen dat het portret op tijd klaar zal zijn. Hij verraste mij door te zeggen dat hij het portret als opening van de tentoonstelling wilde gebruiken. Hoezo extra druk!? Het portret van Murk heeft Bert cadeau gekregen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.