Live urban sketching

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 18:00

Op zaterdag 24 februari 2024 ben ik voor het eerst met een Urban Sketch groep meegegaan om live te schetsen en schilderen. Locatie: Kasteel 's-Heerenberg. Het was een koude dag met nu en dan een bui. Na het verzamelen bij café De Gracht ging iedereen zijn/haar eigen kant op om een plekje te zoeken. Omdat ik niet wist wat ik kon verwachten ben ik eerst wat rond gaan lopen. Het kasteel zat deels in de steigers en alhoewel dat ook interessant was om te schetsen (het is tenslotte een moment opname), wilde ik toch wat anders. 

Ook ben ik even gaan kijken hoe de anderen zich installeerden, wat ze hadden meegenomen en hoe ze te werk gingen. Zo leerzaam! En eerlijk gezegd vond ik het toch wel spannend om uiteindelijk ergens te gaan zitten en aan de slag te gaan. Voorheen schetste ik altijd van foto. Zou ik dit wel kunnen? En als ik mezelf had geïnstalleerd zou ik dan spijt hebben van de locatie en kan ik dan zomaar naar een andere plek gaan? 

Maar na een gesprek met diverse mede schetsers kwam ik erachter dat het wel vaker gebeurt dat je ergens zit en een snelle schets maakt en dan weer naar een andere plek gaat. Dat gaf mij een ontsnapping en maakte het nemen van een beslissing wat makkelijker. Dus plekje uitgezocht, krukje open geklapt, vuilniszak op de grond om mijn rugzak op te zetten (het had kort ervoor nog geregend), schetboekje pakken en potlood en gum.... Starten maar.

Nou, live schetsen is toch wel anders dan van een foto. Vanaf een foto is het gekaderd. Live gaat je blikveld toch echt wel een stuk ruimer. Waar begin je en waar stop je. Ik had besloten een van de torens van het kasteel te willen schetsen dus daar begon ik mee. Daarna ging ik verder met de kasteelmuur en toen kwamen de andere gebouwen er langzaam in. 

En toen ging het regenen... Daar zat ik dan. Niet echt een schuilplaats in de buurt tenzij ik mijn boeltje oppakte en ergens onder een boog of doorgang ging schuilen. De anderen pakten inderdaad alle spullen in... Ik zat net lekker in mijn "schets flow" en wilde eigenlijk niet stoppen. Op buienradar gekeken en het zou niet zo lang duren dus bleef ik. Ik had geluk dat ik al met mijn rug naar de wind en regen zat, dus met een capuchon op en een opvouwbare paraplu in de ene hand kon ik ongestoord doorgaan.

Na de potlood opzet, ben ik met pen gaan tekenen. En toen ik daar net mee klaar was en met aquarel verder wilde gaan, kwam er een energieke mooie jonge dame voorbij. Marinke Degen was een klompenpad aan het wandelen en omdat zij van haar wandelingen meestal filmmateriaal maakt vroeg ze aan mij of het ok was als ze mijn werk filmde. Wat volgde was een gezellige interactie en een mooi gesprek met als eindresultaat een prachtig filmpje gemaakt door Marinke.  

Ik kwam duidelijk een paar handen tekort. De regen stopte gelukkig op tijd zodat ik kon schilderen, maar met een waterbakje op de grond, schetsboek in mijn hand en een kwast in mijn andere hand, was ik aan het klunzen met mijn schilderspalet. Het is me wel gelukt maar met een klein beetje verregend boekje en gestunt met kwast en palet, ging het schilderen toch een beetje anders dan normaal aan tafel. 

Om een uurtje of drie verzamelden we allemaal bij café De Gracht. Lekker opwarmen en ervaringen met elkaar delen. Elkaars schetsen bekijken en bewonderen. Wat een heerlijke dynamiek! Zoveel mooie schetsen die voorbij kwamen: alleen pen, wel of niet met kleur, meerdere schetsen, groot, klein... alles kwam voorbij en was zo leuk om te zien! Leuk ook hoe iedereen een eigen stijl heeft en waar iedereen heeft gezeten. 

Mijn schets was niet helemaal klaar en heb ik later thuis verder afgemaakt. Puntjes op de i. Hieronder het eindresultaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.